Featured image for “Genk!”

Genk!

29 augustus 2023 door SportcastNL

Genk!

Door SportcastNL

De kartbaan in in het Belgische Genk, onder Eindhoven, is een van de belangrijkste en meest bekende kartbanen ter wereld. Het is het circuit waar veel grote wedstrijden worden georganiseerd maar waar ook het hele jaar wordt getest. Zelfs als het steenkoud is, zoals op 11 december 2022, de dag dat ik Rocco voor het eerst op een echt hoog niveau zag karten. Het was de eerste serieuze testdag met Rocco’s nieuwe team, Victory Lane.

Ik haalde Rocco’s vader Tom die ochtend thuis op en wat mij vooral opviel is dat Tom onderweg niet in slaap viel, wat hij normaal wel doet, maar dat hij de hele weg enthousiast over Rocco en zijn toekomstplannen voor Rocco praatte.

Tom heeft heel goed nagedacht over de autosporttoekomst van zijn zoon. Met een mix van op hoog niveau testen, racen en veel kilometers maken. Dat Rocco nog maar 12 jaar was maakt daarbij niet uit. Als je naar de top van de autosport wil, moet je vroeg beginnen.

Iets van Tom zelf trouwens niet heeft gedaan. Wellicht dat hij er daarom extra op hamert dat Rocco als van jongs af aan veel kilometers rijdt.

Dat werkte tijdens de wintertest in Genk maar wat ik zag op de beelden die Rocco’s trotse vader mij liet zien ging het ook al lekker in de auto’s.

Waaronder een eerlijk gezegd nogal lelijke groene Mazda die ik later toevallig op het circuit van Zandvoort zag rijden toen ik daar een item aan het filmen was. Aan de oranje helm zag ik dat die Mazda werd bestuurd door Rocco. Hij was kilometers aan het maken. Zoals het hoort. Tussendoor sleutelde Rocco zelf aan de Mazda en mopperde hij op de wegligging. Zoals het hoort.

Een paar maanden later zag ik Rocco weer in actie in Genk. Het was stukken warmer dan bij mijn voorgaande bezoek maar deze keer kwam de regen soms bij bakken uit de hemel. Rocco reed mee bij een internationale kartrace.

Wat zijn pure snelheid betreft kon hij al zijn tegenstanders aan. Wat het racen betreft kwam Rocco nog nét iets tekort. Maar dat lost zich vanzelf op als Rocco meer ervaring op gaat doen. Rocco is een van de allerjongste deelnemers in het veld. Hij heeft de snelheid maar mist de ervaring, die hij wel in hoog tempo aan het krijgen is.

Ik ben heel benieuwd hoe Rocco zich gaat ontwikkelen, maar eerlijk gezegd ook heel optimistisch.