Featured image for “CIK-FIA European Championship – Round 1”

CIK-FIA European Championship – Round 1

24 maart 2024 door Rocco Coronel

Image

Circuit: International Kartodromo Lucas Guerrero - Valencia (Spanje)

Van 21 maart tot 24 maart 2024

Image

CIK-FIA European Championship – Round 1

Door Rocco Coronel

Dit weekend deed ik mee aan de eerste ronde van het CIK-FIA European Championship. Wederom op het circuit van Valencia, waar ik twee weken geleden nog won. Hoewel ik tegen dezelfde deelnemers streed, verliep dit raceweekend helaas wat minder goed. Dat zat ‘m in de kwalificatie. In die twee ronden heb ik niet gedaan wat ik moest doen en dat was de handicap voor de rest van de races. En als je dan ook nog soms verrast wordt door de wat wildere acties van de andere coureurs, dan werkt dat ook niet in je voordeel.

Testen

Goed weer, vier testsessies en twee chassis om de stijfheid uit te proberen: zo zag het testen eruit. Op gebruikte banden eindigde ik na de eerste vrije training op P4. Maar na wat finetunen en rondjes op nieuwe banden eindigde ik in de tweede testsessie op P2. Mijn kart voelde vertrouwd aan.

Kwalificatie

Het zat héél dicht bij elkaar, maar ik moest het doen met P9. Dat was deels mijn eigen fout, want ik wilde in mijn eentje een rondetijd rijden zonder een slipstream. Als ik dat wel had gedaan, was ik 0.09 seconden sneller geweest en dat zou P3 betekenen. Dat ga ik bij de volgende kwalificatie dus anders doen.

Races

Race 1: P9 gestart vanaf P13
Race 2: P4 gestart vanaf P13
Race 3: P9 gestart vanaf P13
Race 4: P27 in de rondte geduwd
Race 5: P7 gestart vanaf P13
Super Heat Race: P9 gestart vanaf P23
Finale: DNF gestart vanaf P25

Ik had wat plaatsen goed te maken na mijn kwalificatie, maar het was lastig. Al direct bij de start van race 1 werd ik van achteren opgetild en het gras in gelanceerd. Achter mij duwden ze gewoon door, nog vóór de startlijn. Gelukkig kon ik mijn kart weer op het asfalt zetten, in tegenstelling tot de andere vier karts die betrokken waren bij de crash. Uiteindelijk kwam ik als 11e over de finish, maar profiteerde ik nog van twee straffen. Resultaat: P9.

Ook bij mijn andere races moest ik ervoor vechten, aangezien ik telkens buiten de top tien moest starten. In race 4 kreeg ik een tik van achteren, een rijder was iets te enthousiast. Gelukkig kon ik mijn kart weer opnieuw starten, maar het was moeilijk om de banden te managen. De hele dag heb ik op één set gereden. Maar in de laatste superheat, net als iedereen, gebruikten we twee nieuwe banden extra. Ik reed in de superheat een aardige race, maar ik zat te druk in een gevecht met een jongen die te veel verdedigde. Daardoor verloor ik veel tijd ten opzichte van de karts voor ons.

Ondanks dat ik in de finale vanaf P25 moest komen, had ik de hoop om veel plaatsen goed te maken. Maar helaas, ik werd eruit getikt en haalde de finish niet. Hoewel de resultaten misschien niet zo mooi zijn, heb ik wel veel geleerd en in de chaos mezelf herpakt. En alsnog me bij meerdere races naar voren gereden. Maar er is één les die ik mee naar huis:

‘Eerdere behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst’

Op naar het volgende kartweekend! En dat begint al snel: woensdag om 9:00 uur test ik twee dagen in Frankrijk bij het kartcircuit Val d’Argenton. Een nieuw circuit voor mij, dus genoeg te leren.

Bekijk de foto's van dit event